sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Millainen on hyvä ruokavalio?

Lueskelin tuossa tätä blogia: miinuskolkyt ja aloin pohtimaan ruokavalioasioita jälleen. Itselleni aihe on useammastakin syystä ajankohtainen. Ensinnäkin laihdutan, tai no, säädän elämäntapoja siten että paino putoaa pikkuhiljaa, joten ruoka on mielessä. Lisäksi treenaan, joten haluan saada kehoni tarvitsemat rakennuspalikat ruoasta, en purkista. Olen äiti, joten lasten ravitsemus on minulle tärkeä asia. Teen ruokavalion myös harjoitusasiakkaalleni, ja vielä kaiken kukkuraksi opiskelen ravitsemustieteitä. Ravitsemus ja ruokavaliot on siis monellakin eri tasolla minulle tärkeä ja kiinnostava asia.

1. Hyvää ruokavaliota on helppoa noudattaa

Olen ollut nuorena perunaa ja leipää puputtava sokerihiiri, meillä kotona ei juuri muuta ollut tarjolla, ja kotoahan ne ruokailutottumukset opitaan. Sokeri ja rasva eri herkkujen muodossa on aina maistunut hyvin. Liikunta sen sijaan ei ole ollut oikein mun juttu. Joten ei ihme että ylipaino on koko aikuisiän seurannut mukana enemmän tai vähemmän. Reilu parikymppisenä sitten hurahdin karppaukseen. Aloitin atkinsin induktiolla, jossa hiilarimäärät on hyvin vähäiset, ja siitä sitten pikkuhiljaa asiasta lukien ja sitä opiskellen löysin itselleni sopivan tavan syödä. Laihduin 72 kiloiseksi nopeasti, ja oloni oli todella hyvä. Olin pirteä ja reipas. Olin täysin vakuuttunut siitä että hiilarit on kaiken pahan alku ja juuri. Ja olen kyllä edelleen kallellaan vähähiilihydraattisen ruokavalion puoleen. Mutta syystä tai toisesta en pystynyt karppina pysymään. Repsuilin takaisin vanhoihin tottumuksiin, ja viimeisenä niittinä sain kaksi tytärtä kahden vuoden sisään. Paino nousi reippaasti. Sen jälkeen koitin useita kertoja aloittaa karppausta uudelleen, mutta enää se ei ollutkaan niin helppoa. Jokainen uusi yritys vei minua kauemmas halutusta lopputuloksesta. Sai minut uskomaan että vika on minussa ja itsekurissani, ja että en vaan pysty laihtumaan. Välillä paino tasaantui ja laski, välillä taas nousi. Joten oli ruokavaliosi sitten millainen tahansa, jos sen noudattaminen tuntuu vaikealta useammin kuin helpolta, on syytä tehdä siihen muutoksia. 

2. Hyvä ruokavalio vie sinut tavoittettasi kohti

Jos haluat laihtua, tulee ruokavalion viedä sinua kohti keveämpää olemusta. Jos haluat lihasmassaa, enemmän rasvaa kehoon tai tuntea olosi pirteämmäksi tai päästä eroon vatsavaivoista, tulee ruokavalion toimia noita päämääriä kohti. Itse haluan keventyä, joten kaloreita on rajoitettava. Ikävä kyllä kukaan ei ole edelleenkään pystynyt kumoamaan sitä tosiasiaa, että laihtuakseen on syötävä vähemmän kuin kuluttaa. On toki hyvin yksilöllistä kuinka paljon kukakin kuluttaa, mikä on ihantellinen kalorivaje ja koska kalorivaje on liian suuri, mutta vaikka kuka ihmedietin kehittäjä tahansa väittäisi että syömällä tiettyjä ruokia voit unohtaa kalorit, on hän vaan yksinkertaisesti huijari joka haluaa hyötyä hyväuskoisten ja ihmeratkaisua etsivien, epätoivoistenkin ihmisten halusta laihtua helposti. Ei niitä kaloreita ole mikään pakko kokoaikaa laskea, eikä niiden todellakaan tarvi hallita elämää. Jotkut voivat vallan mainiosti laihtua vaikkeivät koskaan laskisi yhtäkään kaloria. Mutta jos et laihdu vaikka tahtoisit, niin ensimmäinen syntipukki ei ole se mitä syöt, vaan se miten paljon syöt. 

3. Hyvä ruokavalio antaa sinulle tarvitsemasi

Ihmisen keho on monimutkainen, mielenkiintoinen ja yksilöllinen juttu. Sitä on tutkittu paljon, ja paljon on myös selvillä sen suhteen miten keho eri ravintoaineita energiaksi muuttaa. Se energia jota keho ei käytä polttoaineeksi, varastoidaan lihaksiin, sisäelimiin ja loput sitten ihon alaiseksi rasvaksi. Ja tämä pätee ihan kaikkeen energiaan, keho ei erittele sitä onko ylimääräinen tullut hiilareiden, proteiinien vai rasvan muodossa, vaikka toki nämä kolme hieman eri reittejä energiaksi päätyvätkin. Keho tarvitsee myös muita ravinteita, vitaminiineja, kivennäisaineita. Jos annat kehollesi sen mitä se tarvitsee, ja riittävästi sitä mitä se tarvitsee niin jaksat paremmin ja mielihalut syödä kaikkea muuta epäoleellista vähenevät. Viralliset ravitsemussuositukset on ihan oikeasti hyvä ohjenuora siihen miten ihmisen kannattaa syödä. Yksilön ravitsemusneuvontaan ne eivät sellaisenaan sovellu, eikä niitä siihen ole myöskään tarkoitettu, mutta pääpiirteittäin ne osuvat kyllä kohdalleen. Jokainen voi sitten soveltaa niitä itseensä, muuttaa suhteita omaa päämääräänsä kohti ja mieltymyksiään kuunnellen. Uusimmat suositukset ovat aika kaukana 2000-luvun alun leivänpuputus-rasvakammo suosituksista, joten jos virallisista suosituksista tulee sinulle mieleen leipä ja vähärasvaisuus, voisi olla syytä käydä lukaisemassa uudet suositukset vaikkapa täältä. 

4. Hyvä ruokavalio kestää loppuelämäsi ajan

Hyvä ruokavalio ei ole kuuri. Se ei ole parin viikon, parin kuukauden tai parin vuoden mittainen. Se kestää koko elämän, se muuttuu, se elää ja muokkautuu tarpeidesi ja tavoitteesi mukana. Se on osa elämää, ei erillinen asia. Siihen kuuluu myös herkuttelu ja lipsahduset epäterveellisen puolelle, mutta vain vähissä määrin. Se on salliva, se ei kiellä sinulta mitään, mutta se ohjaa elämääsi siihen suuntaan johon toivot pääseväsi. Se pitää sinut terveempänä ja tyytyväisenä. Oli se sitten vähähiilarinen, vähä rasvainen, kasvis- tai sekaruokavalio, sen pitää tuntua sinusta hyvältä, omalta, miellyttävältä. Jos ruokailu on taistelu, ei ruokavaliota pysty noudattamaan loppuelämää. Se mikä sopii naapurille, kaverille tai toiselle bloggaajalle, ei välttämättä sovi sinulle. Joten...

5. Hyvä ruokavalio on ennenkaikkea yksilöllinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti