sunnuntai 8. helmikuuta 2015

ravinto ja ruoka ja syöminen.

Terveellisen ravitsemuksen tärkeydestä kuulemiselta ei varmaan ole kukaan välttynyt. Kaikki me periaatteessa tiedetään miten pitäisi syödä, vähärasvaisesti, paljon kasviksia ja vihanneksia, jonkun verran hedelmiä ja marjoja, täysjyväviljoja, kalaa, vähärasvaista lihaa. Lautasmallin on nähneet varmaan kaikki ja herkkujen ja valmisruokien vaarallisuuskin on tiedossa. Mutta kuinka moni ihan oikeasti on ottanut selvää miksi meidän pitäisi syödä niinkuin viralliset ravintosuositukset suosittelevat? Monelle vastaus on paino, välttääkseen painon nousua tai laskeakseen jo noussutta painoa. Mutta painonhallinta on loppujenlopuksi aika pieni syy syödä ns, oikein. Toki oikea ravitsemus usein johtaa sopivaan painoon, mutta voi syödä terveellisesti vaikka saisikin energiaa omaan kulutukseensa nähden liikaa tai liian vähän. Ja jos ainoa syy syödä jonkun itselle vähän vaikealtakin tuntuvan tavan mukaisesti on paino, en usko että tulokset ovat välttämättä kovin hyviä. Jos ei tiedosta sitä mitä ravinto oikeasti meille merkitsee, on huomattavasti paljon helpompi sortua pikadietteihin tai noudattamaan jotakin netissä kulovalkean tavoin etenevää muotidiettiä, joilla ei saada pysyviä tuloksia.

Totuus on kuitenkin paljon monimutkaisempi asia. Viralliset suositukset ovat hyvä lähtökohta, mutta niitä ei voi soveltaa yksilön ruokavalion suunnitteluun. Ihminen kun on yksilö, ja niin energiankulutukseen kuin ravintoaineiden tarpeeseen ja imeytymiseenkin vaikuttaa todella moni asia. On hyvä hankkia itselleen jonkinlainen perustietämys ravitsemuksesta, jotta voi sitten netin informaatioähkyä aiheuttavista tiedoista poimia ja soveltaa itselleen sopivan ruokavalion. Parasta olisi tietenkin saada ammattilaisen tai muuten asiaan hyvin perehtyneen ihmisen juuri sinulle suunnittelema ruokavalio, mutta käytännössä se ei ole likikään aina mahdollista. Itse olen onnekas kun mieheni on asiaan perehtynyt ja suunnitellut minulle ruokavalion jota voin noudattaa nyt kun itse vasta opiskelen alaa.

Keho tarvitsee energiaa ja tiettyjä ravintoaineita voidakseen hyvin, toimiakseen optimaalisesti ja pysyäkseen terveenä niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäyksellä. Kun syö riittävästi, löytää itselleen sopivan ruokarytmin ja koostaa ateriat monipuolisesta, mahdollisimman puhtaasta, vähän käsitellystä ja ravinnerikkaasta ravinnosta, ei ihan kamalasti voi mennä mönkään. Syömisestä tulee melko helppoa, ja mielihalut vähenee.

Kunnes tulee sitten se MUTTA. Se itse syöminen ei sitten kuitenkaan aina ole niin yksinkertaista. Milloin rytmi sekoaa töiden, harrastusten, juhlien tai lomien takia, milloin tulee syötyä liian vähän ja napostelun himo iskee, tai sitten vaan on viikko ennen kuukautisia ja hemmetti että tekee mieli vetää kuvun täydeltä herkkuja. Nimimerkillä tää viimenen viikko on ollut aivan tuskaa ruokailujen osalta.

Liikuntaa olen saanut paljon, ja olen nauttinut siitä todella hurjasti mutta ruokailut... Se alkoi risteilystä, sen jälkeen oli vaikea syödä oikein. Sitten oli Runebergin päivä ja koulussa oli jälkkärinä runebergintorttu, jota en pystynyt välttämään. Rahat on vähissä joten ei ole tullut ostettua kotiin riittävästi hedelmiä ja kasviksia, ja himot syödä kaapit tyhjiksi ihan kaikesta on valtavat. Aivan kamala olo. Puntari näyttää plussaa, enkä tiedä johtuuko se liikunnasta, syömisestä vai lähestyvistä kuukautisista, ja vituttaa ja huomaan itsessäni halun vähentää ruokailua. Mutta sitä en vaan VOI tehdä, koska sitten ainakin sorrun vanhoihin tapoihin ja alan syömään taas mitä sattuu. Huoh.

Nyt lienee parasta viskata puntarilla vesilintua, purra hammasta kassalla kun täti kertoo miten kallista terveellinen ravinto onkaan, ja syödä paljon. Kasviksia. Ja liikkua siitä ihanasta liikkumisen ilosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti