sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Millainen on hyvä tavoite?

Miten te muut laihduttajat tai painonhallitsijat olette määritelleet tavoitteenne? Tai onko teillä edes sellaisia?

Minulle tietyn kilomäärän asettaminen tavoitteeksi oli vähän hankalaa, koska en ole koskaan aikuisiällä ollu esimerkiksi BMIn mukaan normaalipainoinen. Nuorena aikuisena painoin pienimmillään 67 kiloa joka oli jo aika liki, mutta ei kuitenkaan aivan. Kun katselee kuvia, olin mielestäni todella hyväkuntoisen ja hoikankin näköinen. Oloni koin kuitenkin silloinkin läskiksi. Joten en voinut ottaa tavoitepainoa sen mukaan että olisin joskus painanut tietyn verran. Enkä usko että se muutenkaan olisi paras keino, koska ihminen kuitenkin muuttuu vanhetessaan, mikä on joskus ollut hyvä paino, ei kenties olekaan sitä nyt.

BMI kertoo että pituiseni (162 cm) naisen normaalipaino olisi 48,6 - 65,6 kiloa. Olen kuitenkin jo aiemminkin pohtinut miten BMIhin tulisi suhtautua, enkä koe että voisin painaa alle 50 tai edes alle 60 kiloa. Minulle sen sijaan voisi sopia tuo 65 kiloa, tai vähän ylikin. Jos ajattelee pelkästään painoa, olen ajatellut että tavoite elää sitä mukaa kun tuo 65 lähenee. Mitään kiveenhakattua kilomäärää en voi asettaa, tällä kokemuksella, mutta alle 70 kiloa haluan painaa, en ole ollut niin kevyt sitten sen kun olin 18 vuotias, joten se on sellainen haaveeni (tähän asti lähes salainen sellainen).

En harrasta mitään liikuntalajia ainakaan vielä, joka antaisi osviittaa tavoitteen asettamiseen. Lajista riippuen voisi ajatella maksimoivansa suorityskykyään painon ja voiman suhteella, mutta kun ei suosikki lajia. Onneksi opinnoissani pääsen nyt kokeilemaan eri lajeja, jos vaikka jokin niistä koukuttaisi ja antaisi lisäsyvyyttä tavoitteen asettamiseen.

Making weight kirjassa, joka on suunnattu siis ammattiurheilijoille, määritellään hyvä painotavoite siten, että se edistää terveyttä, suoritusta ja on mahdollinen tavoittaa. On turhaa asettaa itselleen tavoite jonka saavuttaminen joko ei ole mahdollista ainakaan asetetussa ajassa tai joka on terveydelle haitaksi (esim. erittäin alhainen rasvaprossentti). Oma vartalonmalli tulisi ottaa huomioon, samoin kuin laji jota varten treenaa ja kehon koostumus. Minulla ei ole omasta rasvaprosentistani hajuakaan, ehkä pitäisi hakeutua johonkin kehonkoostumuksen mittauksiin. Voisi sitten lähempänä 65 kiloa katsoa millainen muutos on tullut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti