lauantai 9. toukokuuta 2015

painonhallintaa teknologian keinoin

Sillon aikanaan kun olin vielä ikuinen laihduttaja, eli alkaen noin vuodesta 1995, oli laihduttaminenkin jokaisen oma asia. Olit sitten vähän paksu tai vähän enemmänkin, niin olit asian kanssa melko yksin. Toisaalta se oli siunaus, koska netti ja media ei samalla tavalla alleviivannut ylipainon haittoja ja ihanteellisen laihan vartalon etuja. Laihduttaminen ei vielä ollut viihdettä, se ei ollut vitsi eikä se ollut tositv kulttuuria jolle nauretaan kun paksukaiset hikoilee ja tuskailee asioiden kanssa jotka on oikeasti todella vakavia.  Toisaalta ei ollut myöskään apua samalla tavalla tarjolla, ei diettiohjeita eikä liikuntapalveluitakaan.

Ei ollut nettiä mistä hakea tietoa, ei kännyköitä eikä nettivalmennuksia. Personal trainereita oli korkeintaan jossain isoissa kaupungeissa. Teini-ikäisen painoon puuttui koulun terveydenhoitaja, ja siitä oli kyllä enemmän haittaa kuin hyötyä. Naisten- ja nuortenlehdistä sitten selattiin jumppaohjeita ja kokeiltiin diettejä lehtien ohjeiden mukaan. Diettejä en kokeillut ennenkuin muutin kotoa vuonna 2000, mutta syömättömyyttä kylläkin. Ja niitä jumppia. Lenkkeilin koiran kanssa (tosin en juuri hikeen asti, pitkiäkin matkoja, peruslenkki oli 8 km ja siitä ylöspäin) ja tein huoneeni rauhassa milloin mitäkin lehden jumppaa. Minulla onkin aika laaja tietopankki kotijumppaliikkeitä, ihan jo nuoruusajoilta. Ryhmäliikuntaa ei ollut joka nurkalla tarjolla, ja kuntosalejakin oli kunnassa tasan yksi, ja sekin kaukana. Saati että sitä sitten olisi tavallinen pulliainen edes osannut käyttää ja tiennyt miten siellä kuuluu olla. Ja paino vaan nousi. Laski välillä, ja taas nousi. 18-vuotiaana olin hoikimmillani, mutta silloinkin koin olevani lihava. Laihdutuskierre on karu. Sitä on yksin vaikea pysäyttää. Tosin tietoähky jota nykyään koemme voi kyllä vain nopeuttaa ja syventää kierrettä.

Nyt kun ajattelee painonhallintaa, niin tietoa on tarjolla valtavasti. On sitten yksilön homma suodattaa ja koittaa löytää se itselleen sopivin ja toimivin tapa syödä ja liikkua. On ruokavalioita vaikka miten ja paljon, ja niillä on kaikille hienot tarttuvat nimet, ja ne on vuoron perään muodissa. Ja useimmiten jonkun yhden tavan kannattaja tuomitsee kaikki muut ja uskoo omaansa fanaattisesti. Personal trainereita kasvaa joka oksalla ja netti pursuaa onlinevalmennuksia ja ilmaisia ja maksullisia ohjelmia, joista tosin on yksilöllisyys usein kaukana. Rahastetaan satoja euroja per asiakas, ja annetaan sama ruokavalio ja samat treenit kaikille. Annetaan ymmärtää että näillä ohjeilla muuttuu läskistä salikissaksi tuosta noin vain. Yksilön omaa vastuuta ei korosteta, eikä oteta kantaa siihen että yhtä lääkettä kaikkiin vaivoihin ei ole olemassa. Toki on sitten niitäkin joissa käydään asiakkaan tiedot ja tavoitteet läpi ja sen mukaan tehdään ohjelma ja ruokavalio. Netti on täynnä tietoa ja sen löytää kuka vaan. Lähdekritiikkiä pitäisi opettaa jo ala-asteella. Kaikkea ei pitäisi uskoa mitä lukee, eikä niellä purematta. Oikeat asiantuntijat, tieteeseen ja tutkimukseen pohjautuvat faktat, jää uskomusten ja mutu-tiedon varjoon. Viralliset ravitsemussuositukset lytätään kaupallisina ja teollisuuden ja maatalouden kätyreinä, ja unohdetaan kokonaan se että sen oman totuuden takana on todennäköisesti yksi henkilö tai ryhmä joka oman "kulttinsa" leviämisestä hyötyy.

Toki tässä kaikessa on myös paljon hyvää. Jos osaa etsiä tietoa ja muistaa sen lähdekritiikin, niin voi oppia paljon. Kännykkään on tarjolla sovelluksia joista on oikeasti apua, enää ruokia ei tarvi kirjoittaa ruutuvihkoon ja itse etsiä taulukoista kaloritietoja. Sovellus laskee kalorit ja makrot itse. Liikuntasuoritukset voi merkata kännyyn, tai vaan näpätä ohjelman päälle ja lähteä lenkille ja sovellus laskee kilometrit ja vauhdin ja jopa kulutetut kalorit. On ohjelmia joka lähtöön, jopa vedenjuonnin ja unenlaadun seuraamiseen.

Mutta kuitenkin kaiken tämän keskellä on hyvin helppoa unohtaa se mikä lopulta on tärkeää. Syö siten että voit hyvin. Liiku liikkumisen ilosta. Nauti elämästä, Unohda stressi ja jätä joskus kalorit laskematta. Vain sinä voit tietää mikä on juuri sinulle se oikea tapa. Älä tuomitse muiden tapoja.Kuuntele, katsele, opi. Sovella. Pyydä apua jos sitä tarvitset.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti