lauantai 5. joulukuuta 2015

Luukku neljä, lepopäivä?

Siis päivä ilman treenejä. Mutta lopulta niin kiireinen etten ehtinyt edes blogia päivittää. Kevyet 8 tuntia töissä, tyttärien vienti isälleen, pikainen ruoka ja sitten 2 tuntia toisissa töissä. Loppuilta menikin leppoisasti murun kainalossa sohvalla, ja taisin siinä juoda pari oluttakin ruokavalion ohi. Soo soo minä.

Lepopäivästä olin kuitenkin ajatellut kirjoittavani. Tieteellisempiä selostuksia on netti pullollaan, joten riittänee että mainitsen että fysiologian näkökulmasta lepo on valtavan tärkeä tekijä kehon palautumsessa. Lihakset saavat aikaa korjata mikrovauriot ja kerätä energiavarastot täyteen seuraavaa suoritusta varten, vammoja ei synny yhtä herkästi ja liikkuminen pysyy turvallisempana. Henkisesti lepopäivä tekee usein myös hyvää, vaikka se on yhtälailla yksilöllstä, Jollekin lepopäivä voi aiheuttaa entistä enemmän stressiä.

Se sitten onkin kiistanalaisempi juttu, että mikä on se oikea määrä lepoa, ja mitä levolla tarkoitetaan. Kilpaurheilijalle se todennäköisesti tarkoittaa että päivän treenit on vaan kevyemmät, tai kehonhuoltoa. Mutta tavallinen pulliainen taas ajattelee että lepopäivänä ei sitten tehdä yhtään mitään. Jokainen aktiiviliikkuja määrittelee siis itse sen miten lepää, mutta jos liikkuu alle 5 kertaa viikossa niin ei tarvi lepopäivistäkään murhetia, kun ne tulevat viikkoon automattisesti mukaan.

PT koulutuksessa puhuttiin paljon lepopäivistä ja niiden merkityksestä, niin hyvässä kuin pahassa. Itse pystyin ammentamaan tietoa myös menneistä koulutuksista, hevoshierojan opinnoissa (hevostenvalmentajan at) käytiin myös läpi täsmälleen samaa asiaa. Vaikka hevonen ja ihminen ovatkin hyvin erinäköiset, on yhtäläisyyksiä kutenkin paljon. Luuranko ja lihakset menevät samoin latinankielisin nimin ja fysiologia, elimistön ja lihasten toiminta, menee ihan samalla kaavalla. Ylikunto voi iskeä vaikka lähtötaso olisi mikä, se ei ole vain kilpaurheilijoiden vaiva. Jokaisen liikkumsta aloittavan kannattaisi pyrkiä seuraamaan jotain ammattilaisen tekemää ohjetta, mutta muistae oma lähtötasonsa. Paras tapa saada uusi liikuntaharrastus loppumaan on aloittaa liian kovaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti