keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Kun on aika vaihtaa juoksukenkää

Olen jo pitkään epäillyt että jalkavaivoihini yksi syypää olisi lenkkitossuni. Pelkästään kenkää olisi toki tyhmää syyttää, kesällä meni treenimäärät kuntoon nähden vähän överiksi ja edelleen toinen jalkani on heikompi mikä varmasti vaikuttaa liikeratoihin. Mutta silti taustalla on nakertanut ajatus siitä, että kenkä voisi olla ihan aiheellista laittaa tarkempaan syyniin.

Ja onhan noilla nyt jo juostukin. Pelkästään sportstrackerin mukaan liki 500 km, eikä siellä edes ole kaikki lenkit mukana, ja kengät ostin jo joskus projektini alkumetreillä, eli ne on varmaan 3 vuotta vanhat kengät. Lienee siis jo senkin puolesta aika vaihtaa. Lähempi tarkastelu myös osoitti että viimeisen 3 kk aikana kenkien kuviointi on kulunut päkiän kohdalta täysin sileäksi, eli pitoakaan ei kovin kummoisesti enää ole.

Tutkin ja luin juoksukengistä paljon asiaa (ja paljon höpöhöpöä, alan sentään jo erottaa kumpi on kumpaa) ja hoksasin myös sen että yksi syy akillesvaivoihini todella voi olla kengässä, niissä on nimittäin minulle liian leveä lesti, ja jalka pääsee liikkumaan epätoivotusti leveyssuunnassa. Useammassakin lähteessä tämä mainittiin yhtenä syynä akillesjänteen kipeytymiseen. En tiedä onko jalkani oikeasti "laihtunut" mutta myös muissa kengissä olen huomannut että jos kokoni yli satakiloisena oli 38/39 niin nyt se on 37/38. Eli jotain kuitenkin tapahtuu myös jalkaterälle, varmasti korostetusti kun liikunta on tullut mukaan elämään.

Eli joudun hylkäämään vanhat kenkäni. Tämä lienee aika selvää. Mutta sitten tuleekin vastaan se vaikea osuus. Uuden kengän hankinta. Olen luonteeltani pihi säästelijä, joten en haluaisi laittaa juoksukenkään kiinni montaa sataa euroa. Muutenkin kaikki urheiluvaatteeni ovat mallia "lidl" ja joitain harvoja alesta ostettuja merkkituotteita (joista esim asicsin juoksutrikoot vaan on niin ihanat, vaikka ne onkin jo suuret). Mutta kenkä nyt vaan on juoksijalle (haha, sanoin itseäni juuri juoksijaksi, aika hupaisaa) aika oleellinen juttu, enkä todellakaan kaipaa lisää loukkaantumisia. Ostin kyllä lidlistä juoksukengätkin, mutta käytän niitä työkenkinä. Ehkä niillä uskaltaisi kohta jonkin pienen lenkinkin tehdä, sen verran hyvin ne istuvat kun töissä joutuu jaloillaan olemaan koko päivän, mutta suunnitelmissa on kuitenkin hommata oikeasti laadukas sopiva kenkä. Olen pari kk jo katsellut kenkiä kaupoissa ja lehdissä ja selannut netistä, ja toki minulla on muutamia suosikkeja. Mutta jospa nyt kerrankin olisin fiksu ja menisin asian kanssa ihan asiantuntijan puheille. Nyt tulee sitten mukaan se Runfest kisasta voittamani lahjakortti, saan kenkien hinnasta edes 50e pois...

Talvikin (ehkä) tulee, joten hetken pohdin myös talvijuoksuun sopivan kengän hankkimista. Mutta koska uudet kengät on jo muutenkin iso hankinta, niin kaksien kenkien hommaaminen tuntuisi liian pahalta lovelta budjetissa. Päädyin kuitenkin surffaillessani nettikirppikselle ja huomasin ilmoituksen sopivan kokoisista asicsin nastalenkkareista. Olivat niin edulliset että päätin ostaa ne ihan vaan postin välityksellä, ja myydä sitten eteenpäin jos eivät jalkaan istu. Juoksemaan en  niillä ole vielä päässyt, en halua kuluttaa nastoja kun täällä mitään lunta ja jäätä vielä ole, mutta ne istuvat jalkaan muuten ja ovat todella hyväkuntoiset. Eivät uusille häpeä. Ekat lenkit sitten kertoo istuvuudesta lisää, niitä odotellessa, mutta varsin tyytyväinen olen toistaiseksi. Sitten pitää enää vaan saada ne kesäsään kengät...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti